Жито і Мир. Версії про походження міста Житомир, та його назви.

Житомир належить до найдавніших міст України.
Ще з часів середньовіччя і до сьогодні Житомир був і є адміністративним центром регіону, а в 1918 році тут протягом кількох тижнів працював уряд Української Народної Республіки.


Археологами виявлені поблизу міста поселення і кургани епохи бронзи, раннього залізного віку. В межах міста розкопано також могильники VII сторіччя та залишки староруського городища Х — XIII століть.

За місцевою легендою, яку записав історик ХІХ століття, священик Микола Трипольський, місто започатковано близько 884 року, і свою назву одержало від імені руського дружинника київських князів Аскольда та Діра — Житоми́ра, що нібито відмовився служити Олегу, сховався в лісах і оселився на високій скелі при злитті рік Кам'янки й Тетерева. Згодом над глибоким (близько 30 метрів) урвищем над Кам'янкою збудували дерев'яний замок (зараз на Замковій горі, у цьому місці розташований філіал обласного архіву).

Відомий чеський вчений-славіст Павло Йосиф Шафарик, доводив, що древнє городище — майбутній Житомир — виникло як центр племені житичів, що входило в племінний союз древлян. Назва міста — мир житичів, як і самого племені, основним заняттям якого було хліборобство, виникла від важливої в цьому краї культури — жита, що культивується тут із незапам'ятних часів. Є свідчення про те, що в давнину навіть у центрі міста сіяли жито, ячмінь. Про місто говорили: «мир і жито», «мир житичів». Можливо також, що Житомир — це скорочена форма від слова «животомир», тобто символ мирного спокійного життя.

У Житомирі, як і на всій древлянській землі в 945 році спалахнуло повстання, яке описане в Іпатіївському літописі. Незабаром, після цього древлянські землі остаточно ввійшли до складу володінь Київської Русі. Перша літописна згадка про Житомир відноситься до 1240 року, у зв'язку з походом на захід війська Батия, після розгрому Києва. Житомир, під час монголо-татарського нашестя, було цілком розорено й зруйновано. Житомир страждав від татар ще кілька разів, до XVII століття.

Візитівка міста

В центрі України, на межі Лісостепу і Полісся, на крутих берегах притоки Дніпра – Тетерева і річки Кам’янки стоїть ось вже 11 століть давнє українське місто з ім’ям дивним і неповторним, що увібрало два найдорожчих для нас поняття: “жито” і “мир”. Це місто – Житомир! Житомир належить до найдавніших історичних і культурних міст нашої держави і є центром Житомирської області України. Його населення сягає майже 310 тисяч чоловік, а територія – 6,5 тисяч гектарів. Місто відіграє важливу економічну та науково-культурну роль в усьому поліському регіоні Волині і є в ньому найбільшим.Ще з часів середньовіччя і до сьогодні Житомир був і є адміністративним центром регіону, а в 1918 році тут кілька тижнів працював уряд Української Народної Республіки. Унікальний природний ландшафт місцевості, в якій розташований Житомир, надає йому неповторності. Майже з усіх боків Житомир оточують старовинні лісові масиви, крізь місто протікають річки Тетерів, Кам’янка лісова і Кам’янка Польова, Ярошенка, Путятинка.



В місті багато парків, скверів. На західній околиці на берегах Тетерівського водоймища розкинувся чудовий гідропарк. В місті та приміській лісопарковій зоні розміщуються санаторії.


Житомир – великий транспортний вузол України. Місто стоїть на здавна важливому історичному шляху з Києва на захід – Брест-Литовському. Тепер це дорога європейського значення Київ – Варшава. Крізь місто також проходять дороги Мінськ – Ізмаїл, а також місцеві на Хмельницький, Сквиру. Залізниці з’єднують Житомир з Києвом, Москвою, Санкт-Петербургом, Сімферополем, Львовом, Одесою, Ужгородом, Харковом.В місті діє міжнародний аеропорт, а також дві автостанції, що сполучають його з багатьма містами і селами області, України та близького зарубіжжя. П’ятнадцять мостів і транспортних розв’язок споруджено на річках міста та автомагістралях, 30-кілометрвій окружній дорозі навколо “Великого Житомира”. Найцікавішим мостом є Підвісний через Тетерів в парку ім.Гагаріна. Він утримується вантами, перекинутими через два 70-метрових пілони над Тетеревом на висоті майже 40 метрів. З мосту відкривається чудовий краєвид на схили річок, старовинні райони міста Мальованку, Корбутівку та 37-метровий Монумент Слави. Ще 1899 року - одному з перших в Україні - в Житомирі розпочався рух трамваю. З 1962 року – тролейбусів. Щороку в місті на 13 трамвайних і тролейбусних маршрутах перевозиться майже 40 мільйонів пасажирів. Довжина цих маршрутів сягає 125 кілометрів.

Старовинна частина Житомира розміщена на трьох скелястих пагорбах над річкою Кам’янкою: на горах Охрімовій, Замковій та Петровській. Старе місто оточують нові мікрорайони, назви яких запозичені від колишніх приміських сіл чи віддзеркалюють давні “професії” цих місцевостей: Хмільники, Крошня, Видумка, Довжик, Смоківка, Корбутівка, Смолянка, Левків, Поруб.Житомир – важливий економічний та науково-технічний центр регіону. На підприємствах міста випускають верстати, скло, електронні прилади, хімволокно, тканини, меблі, взуття, авто деталі тощо.
Житомир – батьківщина видатних вчених, письменників, композиторів. З містом пов’язані життя і діяльність багатьох відомих діячів вітчизняної науки і культури. Тут діють історико-краєзнавчий музей, картинна галерея, музей природи, літературно-меморіальний музей В.Г. Короленка та меморіальний будинок-музей академіка Сергія Корольова, літературний музей Житомирщини та музей історії пожежної охорони, єдиний в Україні музей історії космонавтики.В місті встановлені пам’ятники і меморіальні дошки Тарасу Шевченку, Олександру Довженку, Борису Тену, Володимиру Короленку, Сергію Корольову, Віктору Косенку, Олегу Ольжичу, Михайлу Коцюбинському, Олександру Купріну та багатьом іншим видатним постатям.

Найсвіжіші новини Житомира можна побачити на сайті

Комментарии

Популярные сообщения